Sklep wielokrotnie nagradzany przez OpineoSklep wielokrotnie nagradzany przez Opineo100 dni na zwrot100 dni na zwrotNa rynku od 1996 r.Na rynku od 1996 r.Bezpieczeństwo transakcjiBezpieczeństwo transakcji24 260 74 00  ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )24 260 74 00 ( pon. - pt: 8.00 - 17.00, sob.: 8.00 - 16.00 )

Pojemniki fermentacyjne

( ilość produktów: 5 )

Przetwórstwo warzyw i owoców może przybierać bardzo różne formy. Jedni robią dżemy, kompoty, sałatki czy marynaty, a inni chętnie wybierają przetwarzanie warzyw i owoców poprzez proces fermentacji. Kiszą kapustę, przetwarzają różne owoce na wino, robią domowe piwo. Z pomocą przy robieniu takich przetworów przychodzi fermentator. Nasz sklep służy pomocą w doborze odpowiedniego pojemnika!

Domowa produkcja wina – jakie naczynie będzie najlepsze?

Najczęściej wino kojarzymy w charakterystycznych szklanych, pękatych balonach. Mają one wiele zalet. Przede wszystkim szkło nie reaguje z kwasem i alkoholem, więc uniemożliwia przeniknięcie trujących substancji barwnikowych i nie wpływa na smak trunku. Nie straszne mu są także przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z intensywną barwą płynu (na przykład garbnikami pochodzącymi z winogron). Do tego jest ekologiczne. Dużo osób jednak narzeka na to, że są ciężkie i niewygodne, a ponadto wymagają one specjalnego traktowania, ponieważ bardzo łatwo je stłuc. 

Właśnie z uwagi na te niedogodności zaczęto wykorzystywać tworzywo sztuczne i powstał pojemnik fermentacyjny. Posłuży Ci nie tylko w przygotowaniu domowego wina, ale również produkcji przetworów. Pojemnik fermentacyjny jest wykonany z wysokiej jakości tworzywa, które wykazuje się wytrzymałością i elastycznością. Posiada on atest pzh dopuszczający do kontaktu z produktami spożywczymi.

Produkty dostępne w naszym sklepie, pojemniki charakteryzuje duża wygoda, dzięki temu prowadzenie fermentacji jest naprawdę proste. Pojemnik fermentacyjny składa się z części zasadniczej zamykanej plastikową pokrywą. W górnej części jest możliwość zamontowania rurki fermentacyjnej po uprzednim wywierceniu otworu. Pojemniki zamykane mogą także posiadać kran spustowy z boku pojemnika, dzięki czemu łatwo wypróbujesz swój wyrób. Z dwóch stron pojemnika są wygodne rączki, które ułatwiają jego przenoszenie. 

Fermentator – odpowiednie warunki do fermentacji

Proces fermentacji wymaga odpowiednich warunków, bo inaczej zamiast kontrolowanej fermentacji nastąpi zepsucie się produktu. Fermentator zapewnia właściwe warunki, gdyż dzięki odpowiednim uszczelkom jest pojemnikiem szczelnym, co utrudnia dostęp tlenu, mogącego spowodować zepsucie. Jednocześnie fermentator ma rozwiązania, które pozwalają na usuwanie gazów powstających w procesie fermentacji. Pojemniki fermentacyjne mają możliwość zainstalowania rurki fermentacyjnej, a niektóre również kraniku. Przez rurkę wydostaje się gaz powstający w procesie fermentacji, a przez rurkę można usunąć nadmiar soku lub sprawdzić stopień fermentacji. 

Pojemnik fermentacyjny – różne rozmiary

 Wybierając pojemnik fermentacyjny warto zwrócić uwagę na jego pojemność. Do kiszenia kapusty idealnie sprawdzają się duże beczki o pojemności 50 lub 60l. Z kolei do fermentacji owoców na wino lepiej nadadzą się pojemniki nieco mniejsze, np. wiadra. Ich mniejszy rozmiar pozwala lepiej zapanować nad procesem fermentacji i uniknąć problemów mogących pojawić się w jego trakcie. Wszystkie pojemniki fermentacyjne wykonane są z materiałów posiadających odpowiednie atesty i dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Jest to ogromnie istotne, gdyż w procesie fermentacji powstają substancje mogące mieć wpływ na powłokę pojemników, w których fermentacja jest przeprowadzana. Należy zatem zadbać o to, by fermentację przeprowadzać w pojemnikach do tego przeznaczonych. 

Chcesz mieć wino własnej produkcji? Kup pojemnik do fermentacji!

Przez wiele lat domowa produkcja wina była traktowana jako coś wstydliwego, czym nie należy się chwalić. Teraz to się zmieniło, bo dobre wino domowej produkcji staje się rarytasem, po który sięgają nawet najbardziej wybredni smakosze. Dzięki dostępności pojemników do fermentacji oraz wiedzy na temat produkcji wina dostępnej na wyciągnięcie ręki, coraz więcej osób zaczyna produkować wino w domowym zaciszu. Chęć do eksperymentów pozwala im tworzyć niezwykłe kompozycje, których nie powstydziliby się prawdziwi koneserzy win. Jeśli masz ochotę dołączyć do grona winiarzy, to wybierz pojemnik do fermentacji i zacznij robić domowe wino.

Pojemnik fermentacyjny - podsumowanie

Nasz sklep oferuje pojemniki fermentacyjne różnego typu, więc z pewnością znajdziesz produkt dopasowany do swoich potrzeb. Dobry pojemnik cechuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Certyfikowane tworzywo, z jakiego jest wykonany, zapewnia długie użytkowanie i bezpieczeństwo. Dobry pojemnik fermentacyjny to taki produkt, który posiada kran oraz rurkę fermentacyjną, i jest szczelny. Pamiętaj, by stawiać pojemnik na płaskiej powierzchni - w innym przypadku może ulec zniszczeniu, choć sam w sobie cechuje się wysoką wytrzymałością. Chcesz przygotować domowe wino na większą skalę? Pomyśl o kilku pojemnikach jednocześnie (każdym innym kolorze), oczywiście z otworem służącym do umiejscowienia rurki fermentacyjnej i pokrywą. Taki pojemnik musi mieć także kran. Nasze produkty cechuje biała barwa pojemnika. Na każdym pojemniku nadrukowana jest też etykieta. 

Sprawdź również ofertę naszych innych produktów. 

Zobacz również:

      pixel